IMPLANTACIÓ D’ENERGIES RENOVABLES A UN MAS A LA SEGARRA

La vida a una mas a La Segarra, us la imagineu?….idíl·lica i campestre, en contacte amb la natura, les tradicions i al més pur estil de pagès. Això és el que ens imaginem, però la realitat no és aquesta, la vida a una masia del s.XIII a Catalunya era molt més que dura, conrear el camp, cuidar els animals, tenir cura del cereals i aixafar el raïm per fer el vi de taula. I tot això a una temperatura sota zero a l’hivern i rondant els 40º a l’estiu.



El Mas Pujol ha enregistrat tota la seva història, des de la conservació dels elements més antics (cementiri romànic, bòvila, torre de vi, etc.) fins a algunes reminiscències del passat més negres, violentes i autoritàries de la guerra i postguerra civil espanyola.

En aquest context és impossible no somiar en un espai on tothom pugui gaudir d’aquest espai sense renunciar a les comoditats del s.XXI, és per això que vam decidir plantejar aquesta proposta als propietaris de la masia: rehabilitació del mas com a centre d’activitats escèniques i artesanals amb allotjament i implantació d’energies renovables per fer-la autosuficient.

El principal objectiu del projecte és rehabilitar l’edificació amb criteris d’arquitectura bioclimàtica, respectant al màxim possible l’estructura i composició existents, que tenen gran valor patrimonial i històric, ja que hi ha parts de l’edifici que daten del s.XII.


La proposta que vam fer inclou l’estudi i la definició dels sistemes més rendibles i que tinguessin un consum energètic més baix que fessin del mas un edifici ecològic i autosuficient, sempre respectant, és clar, l’impacte ambiental que l’actuació podria tenir en el seu entorn. Es pretenia dotar a l’edificació amb totes les instal·lacions i condicions necessàries per albergar el nou tipus d’ús que se li donaria.

D’un costat es van estudiar i es van proposar la implantació dels sistemes basats en energies renovables o energies substitutives als combustibles fòssils i sostenibles pel seu entorn; i per altra banda també es va plantejar un sistema de recollida i aprofitament de les aigües pluvials, un sistema de reutilització de les aigües grises, així com la depuració de les aigües negres mitjançant un sistema biològic dintre d’un dipòsit enterrat.


Pel que fa a l’ús, es pretenia reconvertir l’espai en un centre d’acollida i allotjament per a artistes i gent interessada en l’artesania de la zona. D’una banda es volia incloure un espai d’activitat musical, teatral o circense on es poguessin fer tallers i d’altres activitats relacionades amb les arts escèniques. D’altra banda es proposaven espais de desenvolupament de l’artesania, aprofitant el legat arquitectònic del mas, que disposa d’una bòbila, un forn i una sitja.

A dia d’avui la proposta no s’ha fet realitat.

Podeu veure els plànols de la proposta al nostre apartat de PROJECTES

Si voleu conèixer més a fons el projecte o voleu fer-nos alguna consulta sobre Implantació d’energies renovables podeu contactar amb nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada